Consuminderen

9 januari 2018 Linda Janssen

Consuminderen

De moderne tijd… Alles staat ons ter beschikking. We kunnen alles zelf bepalen. Wat we kijken op tv, als we willen kunnen we overal eten krijgen. Kleding of andere benodigdheden kopen we op internet en een dag later hebben we het in ons bezit. We hebben geen wensen of dromen meer, want alles moet meteen geregeld of opgelost worden. Of is gewoon te koop. We laten veelvuldig aan elkaar zien dat we het ooh zo goed hebben.

Nu ik voor mezelf ben begonnen, ben ik weer terug op facebook. En ik moet eerlijk zeggen.. met een dubbel gevoel. Ik heb het gewoon een jaar lang helemaal niet gemist. Sterker nog, ik vond het een verademing. We weten allemaal dat de plaatjes die we voorbij zien komen niet het echte beeld geven van de samenleving. Maar toch slaan we het allemaal ergens op. En gaan we telkens weer vergelijken. Het lijkt erop alsof iedereen het goed voor elkaar heeft. Maar de slechte momenten of de zware tijden zetten mensen niet op social media. Het ego moet namelijk steeds maar weer gestreeld worden. Niet wetende dat het een gebed zonder eind is. De likes zullen altijd te weinig zijn. Of het kan altijd meer.

Zakelijk gezien, zie ik ook grote verschillen in het ‘binnenhalen’ van cliënten. Soms vraag ik me af welke keuze ik hierin moet maken. Moet ik ook heel hard gaan schreeuwen en weet ik veel hoeveel likes binnen gaan halen met agressieve acties? Het antwoord is nee… Bij mij valt er niets te ‘krijgen’ of te ‘winnen’. Bij mij ‘krijg’ je gewoon een eerlijk en liefdevol traject. Ik zal er alles aan doen om samen met jou je doel te behalen. En zal net zo blij zijn als er weer een stap is genomen. Net als vroeger is dat het doel van ons vak in de zorgverlening. Niet succesvol zijn op social media. Maar succesvol zijn in het helpen van mensen naar een bewustere en gezondere levensstijl.