Orthorexia

24 oktober 2018 Linda Janssen

Orthorexia

Gisteren het programma ‘Niet gezond meer’ op Nederland 3 gezien, een documentaire gemaakt door Jet van Nieuwkerk. Een driedelige serie over obsessief omgaan met eten, sporten en gezondheid oftewel: Orthorexia (al is deze eetstoornis nog niet officieel erkend).

Nog meer komt het besef dat het zo belangrijk is dat mensen goed voorgelicht worden wat betreft gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

We worden bang gemaakt, zodat we niet meer van eten kunnen genieten. We gaan overmatig sporten om aan het schoonheidsideaal te voldoen wat we op social media zien.  Maar dat is niet de realiteit. Het perfecte lichaam bestaat niet en dat is maar goed ook!

Laten we vooral proberen rustig en realistisch te blijven. Met logisch nadenken en wat kleine aanpassingen maak je je leefpatroon al een stuk gezonder, zonder dat je helemaal doorslaat.  Het leven bestaat ook uit genieten, blijf dat vooral doen! Die balans is zoooo verschrikkelijk belangrijk!

In mijn programma zal ik nooit bepaalde voedingsmiddelen verbieden. Waar TE voor staat is nooit goed, dat wil ook zeggen als je TE gezond wilt leven. Blijf vooral dicht bij jezelf, je lichaam geeft vanzelf aan of het eten of drinken nodig heeft. Ga dit seintje van moeder natuur niet negeren, dan kom je al een heel eind. En met de juiste kennis kun je dan een bewuste keuze maken wat je op dat moment gaat eten of drinken.